Stucomm

   

Interview door UtrechtInc

Sinds september 2014 nemen de twee jonge founders William Viveen en Ronald Kouveltdeel aan het het acceleratieprogramma van UtrechtInc. Met Ronald blikken we nu terug op de succesvolle groei van hun bedrijf StuComm in het afgelopen jaar. “We hebben keihard gewerkt en maken ons klaar voor de wereldmarkt.”

Herinner je nog het moment waarop jullie besloten om StuComm op te zetten?

William en ik kennen elkaar al 26 jaar. Tijdens mijn studie merkte ik dat vrijwel alle studenten tegen de informatievoorziening van hun studie aanliepen. Ik zag daar een oplossing voor een breed gedragen probleem. Op dat moment woonde ik in een huis met IT studenten. In gesprekken met hen kreeg ik terug dat mijn plannen onrealistisch waren. Een volledige informatievoorziening op een centrale plek, dat kon toch alleen in dromenland. Dit triggerde mij. Even later proostten William en ik met een biertje op ons nieuwe avontuur. William heeft een achtergrond in o.a. technologie en vulde mijn idee met zijn scherpe visie aan. We vonden een gat in de markt om een succes van maken.

Waarom hebben jullie je toentertijd aangemeld bij UtrechtInc?

We zochten een partij die ons niet alleen goede faciliteiten kon bieden, maar ook een netwerk en kennisoverdracht. William en ik stapten net de startupwereld in en wisten nog weinig van bijvoorbeeld de succesvolle Lean Sartup methodologie. StuComm wilde die kennis snel eigen maken, zodat we ons bedrijf slim konden opbouwen. Al direct konden we met experts sparren over ons business model. Dat was erg fijn. Bovendien wisten we dat UtrechtInc ingangen heeft met onderwijsinstellingen. Voor ons relevant als potentiële launching customers.

Wat was jullie grootste learning hier in de eerste maanden?

Focus! Met al ons enthousiasme zagen we zoveel kansen. We wisten niet waar we moesten beginnen. We kwamen met een breed idee binnen en UtrechtInc leerde ons te focussen op datgene waar een markt voor is. Zonder kritische vragen werk je niet effectief naar een doel. In het begin ben je nog maar met z’n tweeën. Om vaart te maken is het dan natuurlijk enorm belangrijk dat je beide aan het juiste werkt. In het programma leer je die focus brengen en richt je je op de ontwikkeling van je product, de waardepropositie en je business model.

Hoe pitch je StuComm nu?

StuComm is een dienstverlener voor het onderwijs en helpt hen studenten tijdig en volledig te informeren met behulp van een studentenapp. Hiervoor hoeven studenten maar 1 x in te loggen en vinden ze alle informatie van alle platformen op 1 handige plek.

Welke impact op het onderwijs heeft StuComm?

Onderwijsinstellingen hebben nu voor het eerst een tool in handen waarmee ze direct hun studenten kunnen bereiken. StuComm biedt een handige automatisering van informatievoorziening en is volledig meetbaar (conversie).

Hoe hebben jullie je launching customer binnengehaald?

We zijn begonnen met koude acquisitie. Vaak moeten we er namelijk eerst nog achter komen wie we exact moeten hebben. Eenmaal ons netwerk binnen het onderwijs uitgebouwd, vroeg ik de decision makers of zij tijd hadden om een half uurtje met mij te sparren. Door eerst om feedback te vragen i.p.v. iets direct te verkopen, kwam ik sneller met hen aan tafel. Tijdens de gesprekken was het voor mij vooral belangrijk om heel goed te luisteren. Zo kun je de informatie die je krijgt, gebruiken om aanknopingspunten te vinden en je oplossing aan te scherpen of te pivotten.

Hoe kom je vervolgens van een naar meerdere klanten?

Onze slogan is: “Get shit done”. Hiermee doelen we op dat je goed bent in wat je belooft en doet. Ik richt me vooral op de sales bij StuComm en ben me bewust dat de andere kant van de tafel echt niet zo zit te wachten op mijn verhaal. Iets een potentiële klant door de strot duwen heeft geen zin. Daarom dat de volgorde moet zijn: luisteren, verkopen, maken. Na het binnenhalen van onze launcing customer maakten we een lijst van ABC klanten, oftewel kleine, middel en grote potentiële klanten. Op die manier ben je niet afhankelijk. Vervolgens was het een kwestie van uit elk segment een aantal klanten selecteren en kijken welke onderwijsinstellingen klaar zijn voor onze innovatie en happen. Hiervoor gebruikte ik in het eerste contact veelal Linkedin.

Wat zijn voor jou de drie hoogtepunten van StuComm in 2015 tot nu toe?

  1. Met het hele team hebben we voor Demoday bij Startup Bootcamp intensief samengewerkt om een goede indruk achter te laten.
  2. Met trots haalden we TU Delft binnen als klant.
  3. In slechts 4 dagen activeerden we 10.000 gebruikers voor onze klant InHolland.

Wat heeft het afgelopen jaar voor die grote groei gezorgd?

Binnen het team heerst een enorme bewijsdrang. We willen allemaal laten zien dat we samen de beste zijn in wat we doen. Dit betekent dat we net even verder gaan om te slagen. Daarnaast hebben we vanaf het begin onze sales goed georganiseerd wat nu leidt tot goede resultaten.

Hoe zorg je ervoor dat je team zichzelf blijft uitdagen?

William en ik vinden het belangrijk dat iedereen in het team eigen verantwoordelijkheid krijgt. Daarmee geven we vrijheid om in hun eigen rol te kunnen bewegen en uit te blinken. Of om teamgenoten te trainen en kennis te delen. We zijn volledig transparant over doelen en omzet en stimuleren een open cultuur waar vragen stellen mag en eigenlijk zelfs moet. Daarnaast pakken we regelmatig momenten om successen te vieren. Met een grote fles Champagne, taart, foto’s of een trip naar het buitenland.

Wat doe je als je twijfelt?

Moeilijke beslissingen nemen blijft lastig, maar je kunt het niet slechter doen dan de beslissing simpelweg uit te stellen. William en ik kiezen er dan liever voor om de weg in te slaan van de beste optie.

Waar staat StuComm over 5 jaar?

Over vijf jaar zijn we uitgegroeid tot een grote internationale speler. StuComm is vertegenwoordigd in ten minste 3 landen en heeft een sterk team van minimaal 30 ambitieuze werknemers. Mijn rol? Ik blijf vooral sales doen. Dit vind ik het leukste om te doen en ben ik ook goed in ;-)

Welke tips wil je startups geven die net bij UtrechtInc zitten?

Get out of the building, want buiten gebeurt het. Binnen vind je geen informatie over wat de behoefte van jouw klant is. Focus je verder op het vinden van je product/markt combinatie. Blijf net zo lang pivotten totdat je exact begrijpt waarom men jouw product of dienst wilt kopen. En sluit aan bij de wekelijkse borrel op donderdag. Hier raak je in gesprek met ondernemers die al verder zijn en hoogstwaarschijnlijk hele handige tips voor je hebben. Los daarvan is het er ook altijd erg gezellig!

Lees hier het originele artikel: https://www.utrechtinc.nl/blog...